Hvordan får du et børnesikkert hjem?

Hvordan får du et børnesikkert hjem?
Lau Christensen

Skrevet d. 29. december 2017 af Lau Christensen

Hvordan får du et børnesikkert hjem? Når først vi kvinder er blevet gravide, er det hvor vi begynder at tænke på om vores hjem er børnesikkert. I løbet af graviditeten går vi og tænker over hvad og hvordan vi kan optimere vores hjem så det bliver mere børnesikkert, til når den lille kommer ud i den virkelige verden engang. Det sker dog oftest, at vi ikke når at tænke alle mulige scenarier igennem før babyen er kommet til verden og bragt til vores hjem.

At gøre vores hjem børnesikkert sker for det meste med tiden og af erfaring. Dette skal vi prøve at lave om på, så vi forældre kan sove bedre om natten.

Du kan ikke forhindre at dit hjem vil være det sted hvor dit barn vil opleve flest ulykker, for sådan vil det altid være. Så du bør i første omgang ikke få det dårligt hvis der sker en lille ulykke i dit hjem.

Varme drikke er en hyppig ulykke

Det kan virke nedladende at fortælle dig du skal passe på når du drikker noget varmt som the, kaffe, kakao eller lignende. Hvilket ikke er hensigten. Der er flere grunde til at ulykker sker i tilfælde som dette, hvilket let kan undgås hvis vi giver det en ekstra tanke.

Dit hjem kan blive mere børnesikkert hvis du blandt andet altid bruger termokopper til dine varme drikke. På denne måde vil barnet ikke brænde sine fingre en nysgerrig og mere eller mindre selvstændig alder opnås. I første omgang skal vi helst undgå at banet får fat i koppen, men dette er stadig et godt supplement til at gøre hjemmet mere børnesikkert. Det vil altså sige at de gamle traditionelle porcelænskrus med et håndtag i siden bør sættes til side i noget tid.

Er du inde i stuen, bør du sørge for at koppen står et sted på bordet, som barnet ikke kan nå. Det bedste vil endda være hvis bordet er højt og barnet slet ikke kan nå det på grund af højden.

Se også: Hvad er kolik?

Kvælning- og drukningsulykker

Et barn kan drukne og blive kvalt på absolut ingen tid. Det kan ske i blot 4 centimeters vand og på under 2 minutter, helt uden lyd. Derfor bør du aldrig nogensinde efterlade dit barn i nærheden af noget hvor det kan kvæles eller druknes.

Tænk over det hvis du bruger et badekar til at vaske dit barn, for der skal meget lidt vand til en ulykke i dit hjem. Derudover bør du også overveje længden af dine snore til gardinerne i dit hjem. Det er blevet meget populært at have disse lange gardiner der deler sig op i flere aflange flader, som du kan trække for og fra, men også dreje så de fylder mere og mere. Uanset hvilke gardiner du har i dit hjem, er det snoren til at justere dem med, der ikke ligefrem gør dit hjem børnesikkert. Sørg for at disse snore er uden for barnets rækkevidde på den ene eller anden måde. Et godt børnesikkert råd er, at binde en knude på disse snore og sætte en plastpose over dem.

Vender vi tilbage til badeværelset, som muligvis er det rum i dit hjem som er mindst børnesikkert, bør du være opmærksom på toilettet. Sørg for altid at slå toiletbrættet ned, uanset hvad. Det kræver flere kræfter for barnet at åbne det op, og meget muligvis så mange kræfter at barnet giver op.

Til slut vedrørende kvælning, bør du gå igennem alle hjørner, kanter, skuffer og hylder i dit hjem. Her skal du lede efter småting der kan komme i munden og derved være årsag til en potentiel kvælning. Tænk dig godt om, og tag dig god tid. Et børnesikkert værd er prisværdigt.

Se også: Sådan får du din baby til at sove

Kemikalier og andet flydende

Du kan gøre dit hjem børnesikkert ved at låse alle rengøringsmidler inde i et skab, eller et rum som barnet ikke har adgang til. De fleste af os har rengøringsmidler til at stå under vasken i køkkenet, men det bør være slut nu. Beholderne og væskerne har typisk nogle flotte farver der vil gøre barnet nysgerrig, så derfor bør du sikre dette ikke en mulighed omgående, såfremt du ønsker et børnesikkert hjem.

Erfaring er OK

Uanset hvor meget du forsøger at gøre dit hjem helt børnesikkert, vil der altid komme noget med tiden. Erfaringen skal accepteres, for det har også sine gode sider – nogen af dem. De harmløse uheld som eksempelvis en spids barnet går ind i eller lignende, gør også at barnet lære at det kan gøre ondt, og derved vil være mere forsigtigt. Der findes ingen hjem der er 100% børnesikkert, og det er som sagt helt OK.